Good news for people who love bad news (Modest Mouse)
En overlevelsesguide til aktieinvestering, geopolitik og fremtiden
Hvordan skal man investere, når verden er under gigantisk omvæltning? Det kigger jeg på i den her blog, men først lidt om ’the scene’:
Lad os få afkast klaret med det samme:
2024: +21,6% – var oppe i nærheden af 30% undervejs, så sluttede ret skuffende.
2025: 0% – det startede meget vildt med +10% på no time, så faldt det 15%, hvorefter det er kørt den anden vej. Jeg har ingen anelse om, hvor markedet skal hen herfra. Men jeg følger min strategi. Grundlæggende ville det nok være smart at have nogle kontanter på sidelinjen, men det er jeg ikke så god til. Best performing i 2024: Hims&Hers, Protector, Sea Limited og Ubiquiti.
Jeg har flere investeringsteser, som jeg går efter. Kort fortalt er det:
Investeringsteser:
Distribution: Det er ikke teknologi, men distribution, der har gjort MAG7 dominerende. Vigtigt vigtigt vigtigt.
Megatrends: Ting som naturligt vil vokse voldsomt. AI og fedme er oplagte eksempler. Verden bliver hele tiden federe, og her er der en fantastisk megatrend med fedmemidler. Det bliver nu undersøgt om de her GLP1 midler, også kan bruges mod alle mulige andre af vores menneskelige ’svagheder’ (alkohol, gambling osv.).
Demografi: Som langsigtet investor skal du kigge på demografi. Er lidt en del af megatrends. Jeg har især kig på Sydøstasien og Sydamerika som meget attraktive på den lange bane.
Voldgrave: Har du en naturlig beskyttelse af dine cashflow? Folk skifter ikke fra Apple, så de er stadig højt prisfastsat (som vækst selvom det reelt er en valueaktie uden den store innovation). Her er varer som henvender sig til ’nonconsumption’ (f.eks. Hims&Hers og Nubank) vældig interessante.
Teknologi: Ny teknologi ændrer verden, og hvis man rammer de trends rigtigt, kan man lave kolossale afkast. Men det er svært, og ofte bliver ting lynhurtigt til ’commodities’, som bliver konkurreret ned på marginalomkostningerne.
Forretningsmodeller (og kapitalallokering): Kig på incitamentsstrukturen på afsætningskanalerne. Giver de mening? Den forkerte forretningsmodel er virkelig dyrt. Bedste nyere eksempel er Microsoft (fra køb til abonnement)
Konkurrencekraft: Hvis du har fundet en ’vindersektor’, så køb vinderen! Hvis du ikke ved hvem vinderen er, så køb flere. Det har jeg f.eks. gjort indenfor uran og fedme.
Ledelse: Det er vigtigt med dygtige og fremfor alt ’ordentlige’ folk i ledelsestoppen. Uber er f.eks. gået fra at være u-investerbar til en supercase i min bog.
Value: Jeg er vokset op med value investering som den store sandhed. Og derfor kan jeg heller ikke nære mig, når jeg ser noget godt i den her sektor (typisk olie og uran), men de spiller dårligt sammen med de andre kriterier, og man får aldrig superinvesteringer, som checker ud i mange af de andre bokse.
Den perfekte investering:
Kunne være Nubank (holdings). De tilbyder internet (teknologi) bankforretninger (banker er altid voldgrave fordi ingen gider skifte), til meget lave omkostninger (stærk konkurrencekraft), i Sydamerika (Demografisk attraktivt) i et område, hvor befolkningen vokser og middelklassen vokser mere, men halvdelen stadig ikke har en bank (nonconsumption). Ulemper? Den er prisfast temmelig højt, og den er i Sydamerika, der er notorisk ustabilt.
Trump
En mand har i den grad taget verden med storm og vendt op og ned på det hele på lidt over 2 måneder. Trump vil en helt HELT anden verdensorden, end vi har været vant til. Det har vi kunnet mærke på aktiemarkederne, og det vil vi nok kunne mærke fremover på alt fra tariffer, geopolitik, skattelettelser, korruption (Trumpcoin – wtf og middag med præsidenten for 5 mio dollars) til sociale uroligheder. Det pessimistiske scenario (forhåbentlig går det ikke så galt – kom nu i gang med at spille golf i stedet for…) for fremtiden lyder noget a la:
- Demokratiernes tid er forbi, og fremtiden bliver en hybrid mellem rene diktaturer, dysfunktionelle semidemokratier (som man ser mange steder rundt om i verden) og fasciststater.
- Det vil koste os frihed, retfærdighed, mere smadring af klimaet og en masse penge… for når reglerne ikke længere gælder, bliver fokus anderledes (placering i hierarkiet mm.), og det koster altid produktivitet. Det vil også have mange andre effekter, men i dag har jeg fokus på aktiemarkederne (det politiske er simpelthen for deprimerende)
- Trump er i gang med at teste, hvor langt han kan gå – om lidt – når han nægter at følge loven (som med alien enemy act) – har vi en forfatningskrise. Hvis han vinder den, så vil det kaste USA ud i en kæmpekrise og måske bane vejen for en fasciststat.
- Under alle omstændigheder vil the big divide i USA blive større. Der bliver allerede sat ild i Teslaer. Men det er ingenting mod den vrede, vi vil se, når the ’white man left behind’, der stemte på Trump, finder ud af, at de stadig er ’a basket of deplorables’ uden fremtidsudsigter – de vil have hævn, men hvem bliver udpeget til den ydre fjende? Jeg forudser fakler og høtyve indenfor 4 år.
’Sikke en fest’
Der er mange investeringsfolk, som er meget optimistiske på skattelettelser, deregulering og DOGE. Men det er jeg ikke. For vi ved godt, hvad der sker, hver gang man deregulerer. Ja man kan være heldig at fjerne noget bureaukrati. Men typisk er det bare en ophævelse af begrænsninger på udledninger af Co2 eller forurening eller slækning af arbejdsmarkedsvilkår eller på kapitalkrav til bankerne. Og med sidstnævnte ved vi altid, hvad der sker: Finanssektoren holder en kæmpefest. Og det giver gigantiske tømrermænd og oprydning. Den lader de så nogle andre (staten dvs. os) om. Det er ikke godt for nogen (andre end moralløse bankmænd – og de er vel ikke specielt værdigt trængende). Så nej tak til det, men det kommer jo nok.
Træer på en golfbane:
Verden står altså lidt ved en skillevej – kommer de demokratiske kræfter tilbage eller skal vi en helt anden vej? Som investor (og borger i verden) kan man kun håbe på det første for en vigtig ting i kapitalismen er den universelle ’rule of law’. Ofte gælder dog heldigvis at ting sjældent bliver så slemme, som man frygter. Som investor tror jeg bare man skal se det som ’træer på en golfbane’ – spil udenom! Jeg fortsætter i hvert fald med min strategi, men dog med øjnene på bolden hele vejen.
Tech og Europa
Trump har fokus på Kina og USA og er ved at forlade Europa på flere måder. Europa har sovet i timen og er bagud teknologisk. Så hvordan får vi gang i det? Det bliver meget meget svært – medmindre man får lavet en slags europæisk Manhattan eller Apollo projekt. Her en lille lignelse fra casino-verdenen.
Opskriften på en succesfuld techvirksomhed:
Vi er ved roulettehjulet, og man starter med at placere det hele på et random nummer… Man er (mega)heldig og har fat i noget. Så kommer der nogle penge ud – bruttoprofitten – og den tager man og placerer på rød – det hele! Så kommer der igen penge ud, og igen tager man bruttoprofitten og smider ind på spillepladen. Nu begynder backerne. at synes de måske skal tage lidt af (det er jo mange penge) og andre hører måske om, hvad man har gang i og kommer med et købstilbud. Og sådan endte den historie.
Det kan man ikke i Europa, og årsagen er klar – Europa er risikoavers! Man kan se sådan på det, at der var dem, der blev i Europa, og så var dem, der tog chancen og tog til ’The land of opportunity’. Og af dem, der tog derover, var der nogle som blev på østkysten, men der var også nogle som var mere eventyrlystne og tog vestpå. Nogle af dem, der tog vestpå, var så ambitiøse og risikosøgende, at de først stoppede da de nåede Stillehavet! Så der er simpelthen noget kodet ind DNA’et for dem på vestkysten og det er ikke noget tilfælde at mange store techvirksomheder kommer herfra! De tør med andre ord godt blive ved og ved med at investere bruttoprofitten (se bare Amazon).
Tesla
Et lille sidespring:
Der er noget tragikomisk over, at man laver facebookgrupper (havde været for morsomt, hvis det var på X) for at samles om at boykotte amerikanske varer. Det er ret tydeligt at boykotten ikke gælder tjenester…. Men måske en dag… (gys).
Men når det er sagt så skal man slet ikke undervurdere vreden som ligger bag. Især Tesla er – primært på grund af Elon Musks ageren – i kæmpekrise. Skaden til brandet forsvinder nok først, når han er væk som styrmand.
De første købere af Teslaer var helt sikkert de grønne (indenfor forbruger profilering bruger vi fire farver) og de er meget værdidrevne, så når man ’svigter’ dem, tilgiver de ikke. Jeg tror Tesla er helt uninvesterbar. For den har altid været vanvittig dyr, og det er som et moving target, hvor man skifter frem og tilbage mellem ’bedste elbil’ og ’data som vil gøre dem førende på selvkørende teknologi’. Men det sidstnævnte tror jeg ikke helt på.
Megatrends
Selvkørende teknologi: bliver en megatrend – det vil give produktivitetsforbedringer i lighed med vaskemaskinen (som banede vejen for kvinderne på arbejdsmarkedet). Men hvem bliver vinderne? Lige nu har Googles Waymo en del kørende. Der er også en del robotaxier i Kina. Det er her altså allerede, og hvis Trumpadministrationen slækker på reguleringerne – ret beset er det jo mærkeligt, at selvkørende biler skal være 300 gange mere sikre end mennesker for at blive sluppet løs (10 gange burde vel være nok?) – så kommer der for alvor skub i det her! Men hvem vinder? Mit take er at Uber er perfekt positioneret til at tage en stor del af kagen. De har distributionen helt på plads! Og det er svært at forestille sig, at alle robotaxier skal være Teslaer. I forvejen begynder de sådan lidt kønsløse (ikke cybertruck der bare er grim) hvide teslaer at være trættende at se på (wow effekten er i hvert fald væk). Og ligner logoet ikke en livmoder? – Sorry det billede får du ikke væk igen 😊
Fedme: Det marked er/bliver gigantisk og måske kommer der spændende offspring teknologier også. Jeg synes det er klogt at have Novo (der er lidt presset af flere ting, men sikkert god på den lange bane), Eli Lily (relativ dyr), Roche, Amgen og Astra Zeneca. Hvis der kommer andre til, så køber jeg også dem. Der går lang tid før der kommer reversion to the mean. Til gengæld skal man holde sig fra alle ’syndige’ producenter af nydelsesmidler. Så alkohol, slik, snaks og junkfood mm. – dårlig ide!
Teknologi/AI: Hvem bliver vinderne? Jeg kan især godt lide AirBnb, Alphabet (udfordret på search, men en sovende kæmpe), Grab, Hims, Microsoft, Cloudflare, Nu Holdings, Sea Limited, Mercado Libre og Uber.
Uran
Der er stadig ubalance – langt mere efterspørgsel end udbud. Der skal bruges masser og atter masser af energi. Vi venter på efterslæbet sætter sig. Sektoren har skuffet, og jeg er nok ude efter næste ’stoledans’ – branchen er for uigennemsigtig.
Fik aldrig købt
Som at være ulykkelig forelsket. Var sikker på de var gode investeringer, men fik bare ikke købt. De fem værste lige nu: Palantir, Bookings.com, Upstart, Saab og Fair Isaac Cooperation (FICO).